https://www.trappenfabrikanten.nl/mijn-ntf/verslagen/kort-verslag-ntf-excursie-polen-april-2018

Kort verslag NTF-excursie Polen - april 2018

door Jelle Jonkers

Van 11 tot 14 april hebben een aantal leden van de NTF een bezoek gebracht aan Polen. Met een groep van 17 man zijn we allemaal op eigen gelegenheid vertrokken naar Polen. We hadden afgesproken dat iedereen zijn reis en hotel zelf regelde. En dit is goed bevallen, iedereen kon reizen en verblijven op zijn eigen manier. Op donderdagmorgen zijn we voor het eerst bij elkaar gekomen. Het doel van deze reis was om iets van Polen te zien op het gebied van werk en een stukje cultuur en hoe zich dat samen verhoudt. Lees verder... [link NTF-website]

Evert Kolk die deze reis heeft georganiseerd had een keurig en mooi programma voor ons samengesteld. En zo gebeurde het dat we donderdag morgen rond 08:30 uur begonnen met een rondleiding door de prachtige stad Krakau. De stad die een en al historie uitstraalt. Een gids die was ingehuurd heeft ons veel laten zien van de stad. Het meest indrukwekkende was toch wel het kasteel. Daar zijn we dan ook neergestreken en onder het genot van een lekker bakje koffie en een heerlijk stuk gebak, konden we het kasteel met bij behorende gebouwen rustig aanschouwen. We zaten heerlijk in de zon, maar moesten toch weer verder want er was nog veel te zien. Na de rondleiding hebben we ieder op eigen gelegenheid geluncht. In ons geval werd dat een broodje kebab dat we smakelijk hebben verorberd. 

Na de rondleiding door de stad en de heerlijke lunch zijn we in de bus gestapt. Evert had een mooi busje geregeld en daar zijn we mee naar de Wieliczka-zoutmijn gereden. Hier stond ook weer een gids op ons te wachten. We gingen naar beneden de zoutmijnen in. We moesten een 100 tal trappen afdalen voordat we in de voorportalen van de grotten kwamen. Dit was zeer indrukwekkend we hebben in de grotten een prachtig beeld gekregen van hoe daar het zout werd gewonnen, en hoe de arbeiders het in de loop der jaren het zich comfortabel probeerden te maken. Dit bijvoorbeeld door een prachtige grot waarin ze een kerk in hadden uitgehouwen. Geweldige beelden en voorbeelden van volharding en daadkracht al die jaren.  Na dit bezoek zijn we naar Krakau teruggereden.

Na het opfrissen in ons hotel zijn we met z’n allen gaan eten. Evert had een prachtig restaurant besproken waar we ons tegoed hebben gedaan aan de heerlijke Poolse gerechten. Ook de wijn uit Polen viel in zeer goede aarde. Zo goed zelfs dat er sommigen waren die direct deze wijn wilden gaan importeren. Na dit eten deden sommigen nog een terrasje en anderen zijn direct gaan slapen. Al met al was de eerste dag indrukwekkend en hebben we een stuk cultuur mogen beleven van Polen.
De volgende morgen na een heerlijk ontbijt in de tuin van het hotel zijn we het gezellige busje weer ingestapt. De reis ging nu naar de fabriek van Evert Kolk. Een tochtje van 140 km. In Nederland zou je denken dat is met de bus anderhalf uur rijden, maar in Polen is dat toch weer even anders. De chauffeur besloot om binnendoor te rijden en zodoende de tol te ontwijken en werd de reis dus 3 uur lang. Weer een mooi leermoment van hoe de verschillen zijn hier en daar. Maar uiteindelijk zijn we aangekomen in Toszek en waren we onder de indruk van de fabriek van Evert. We konden hier heel goed de verschillen met Nederland en Polen zien en horen, want Evert en zijn compagnon hebben ons alles verteld over hoe het daar reilt en zeilt. En de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we onder de indruk waren van de openheid en de gastvrijheid in de fabriek. Na een rondleiding door de fabriek zijn we allemaal neergestreken in het kantoor en werden we bedient met koffie en koek.  Daar werd nog flink nagepraat over de zaken in Polen. 

Na de bezichtiging hebben we een coaterij bezocht. Ook hier waren we onder de indruk van de technieken en vakmanschap in Polen. Daar kregen we een rondleiding en mochten we ook alles zien van hoe en wat ze deden. Na de bezichtigingen kregen we een heerlijke lunch in Evert’s lievelingsrestaurant ‘The Golden Duck’. Daar hebben we kennisgemaakt met heerlijke Poolse gerechten. Iedereen probeerde zijn bord leeg te eten, maar dat lukte niet. Het was lekker en veel. 

Met z’n allen de bus weer in en snel naar de bierbrouwerij. Hier had Evert ook weer een rondleiding en een proeverij geregeld. Een handige en goedgebekte mevrouw heeft ons een mooie rondleiding gegeven door het zeer mooi traditionele gedeelte van de fabriek. Maar ook het moderne gedeelte hebben we kunnen bewonderen. De bierflesjes flitsten bij ons langs en de liters bier en de aantallen duizelen nog in onze oren. Ik heb nooit geweten dat er zoveel bier wordt verwerkt in één fabriek. Een heerlijke proverij stond op ons te wachten na de rondleiding en we lieten ons het bier dan ook goed smaken. Hier en daar werd nog wat gekocht en moe en voldaan gingen we met de bus terug naar Krakau naar ons hotel. Hier hebben we ons lekker opgefrist om ons klaar te maken voor het avondeten. Dat was ook weer super geregeld. We zaten in een prachtige zaal waar we ook weer geweldig en gezellig hebben gegeten. Ook hier waren we weer enthousiast over de uitstekende kwaliteit van de keuken en de wijnen uit Polen. We bleven lang zitten en hebben dan ook heerlijk genoten van deze avond. Op deze ontspannende manier worden toch leuke contacten gemaakt en leer je elkaar goed kennen. Na dit eten moesten we helaas ook weer afscheid nemen van elkaar omdat de volgende dag ieder weer zijns weegs ging. Handen werden geschud en er moest alweer afscheid worden genomen. Iedereen was het erover eens dat het een geweldige ervaring was. Ook was het bijzonder dat de partners mee waren. Dit gaf toch en bijzonder ontspannen tintje aan de reis. 

Ook was het bijzonder dat Ron den Toom erbij was. Door zijn ziekte was het toch nog twijfelachtig of hij mee kon, maar gelukkig kon dit. Wij, maar ook hij, waren blij dat hij erbij was en we hebben zeker genoten. Het was een stukje ontspanning in een moeilijke tijd wat dan altijd wenselijk is. Wij wensen hem vanaf deze zijde dan ook nogmaals veel sterkte toe. Ook willen we Evert bedanken voor de geweldige organisatie en de gastvrijheid. Alles was top geregeld, op een ontspannen manier. Evert nogmaals super bedankt. We mogen terugzien op een geweldige ervaring, en gaan het zeker op een andere plaats overdoen. En hopelijk gaan er dan nog meer leden mee. Dit soort reizen moet en mag je niet missen. 

Groeten Jelle Jonkers 
Jonkers Bouwmetaal